Strømmen Vandværk sparer tid og ressourcer ved fjernmonitorering af ventiler

For nylig fik Strømmen Vandværk i Randers installeret VIDI Positioners på nogle af de vigtigste ventiler i deres netværk. Det har gjort, at personalet nu kan fjernaflæse ventilernes åben/lukket-status, og det er derfor ikke længere nødvendigt at skulle lave et estimat eller foretage manuel kontrol af ventilerne.

For at holde styr på, hvad der foregår i systemet – og hvor – har Strømmen Vandværk inddelt sit forsyningsnetværk i fire separate zoner, også kaldet district metering areas (DMA-zoner).

De ventiler, der er installeret på grænsen mellem to zoner, kaldes DMA-ventiler. Disse er meget vigtige, da de ved at afgrænse zonerne muliggør beregninger af vandbalance og vandspild. Det er derfor essentielt at kende disse ventilers åbningsgrad, med andre ord, om de er åbne, lukkede eller noget midtimellem.

Præcise data fra DMA-ventiler

For at få fuldt udbytte af arbejdet med DMA-zoner er det nødvendigt at vide præcis, hvilken position ventilerne har. Strømmen Vandværk besluttede derfor at installere VIDI Positioners på strategisk udvalgte ventiler, så de altid har præcis viden lige ved hånden. VIDI Positioner er en IoT-sensor, der procentvis angiver, hvor åben eller lukket en ventil er, og den rapporterer enhver aktivitet, der åbner eller lukker ventilen.

Baseret på denne information kan vandværket optimere driften, forlænge levetiden for de installerede enheder og samtidig reducere mængden af vandspild.

På kortet nedenfor kan du se, hvordan data bliver præsenteret i vores VIDI Cloud software. Kortet viser fire ventiler, hvorpå der er installeret en VIDI Positioner, samt deres åben/lukket-status i procent.

Med direkte adgang til disse vigtige data sparer vandværket meget tid og manuelt arbejde, siden de nu løbende kan checke ventilernes åben/lukket-status, uanset hvor de befinder sig, og uden at skulle spilde dyrebar tid på at checke ventilerne manuelt.

Let overførsel af data

Strømmen Vandværk samarbejder med Rambøll, et globalt ingeniør- og rådgivningsfirma, som hjælper vandværket med værdifulde GIS-kort over vandforsyningsnetværket og dets udstyr.

Illustrationen herunder viser GIS-kortet over Strømmen Vandværks forsyningsnetværk med rørledninger, ventiler og brandhaner, som tilsammen udgør forsyningssystemet. Rambøll modtager data fra VIDI Positioners via API, som gør det muligt at transmittere data til tredjepartssoftware. Dette betyder, at vandværket kun har brug for ét enkelt system for at få det fulde overblik over netværket.

På kortet kan du se tre VIDI Positioners, markeret med grønne og røde prikker, der indikerer, hvorvidt ventilen er åben eller lukket.

Produkter

AVK Smart Water IoT-sensorer

Ved hjælp af NB-IoT kan AVK sikre dig den bedst mulige dækning samt en pålidelig overførsel af data mellem enheder.

Video

Monitorering med AVK Smart Water

AVK Smart Water har udviklet et koncept, hvor IoT-enheder installeret på AVK’s standardventiler og brandhaner monitorerer forsyningsnettet og indsamler data. Her kan du se, hvordan løsningen kan bidrage til reduceret vandspild, øget effektivitet og bedre overblik.