Test af AVK-ventiler til Power-to-X applikationer

Grøn energi spiller en vigtig rolle inden for fremtidens energiforsyning, og med Power-to-X teknologiernes fremmarch får bl.a. brint stor betydning som energikilde. Vi har derfor testet vores ventiler til gas for holdbarhed ved langvarig påvirkning af brint.

Transport af brint i det eksisterende gasledningsnet

Med Power-to-X teknologierne omdannes grøn energi til fx brint, der kan lagres og anvendes direkte som energikilde eller forarbejdes, så det kan bruges som brændstof.

Det vil være oplagt at benytte det eksisterende gasledningsnet til at transportere brint, men kan det lade sig gøre uden risiko for skader på gasinstallationer, infrastruktur osv.? I flere lande testes ledningsnettet til transport af gas med forskellige brintkoncentrationer, nogle steder helt op til 100%.

Se video om test af AVK-ventiler til brug for brint

”En udfordring med håndteringen af brint kan være, at det over tid diffunderer ind i metallet i fx en ventil, og så kan der opstå brintskørhed, som kan forårsage revner i stålmaterialer. Tæthed og lækager er også et vigtigt fokus, da brint er et meget lille molekyle. I værste tilfælde kan der ske en ekspolsion i gasledningen eller Power-to-X-anlægget”, FORCE Technology

Grøn omstilling og Power-to-X er vigtige elementer i fremtidens energiforsyning, og da ventiler er en del af gasledningsnettet, er det vigtigt, at vores produktportefølje kan håndtere transport af fx brint.

Specialudviklet brinttest til ventiler

Power-to-X teknologierne er stadig relativt nye, og der findes ikke standarder på området. De fleste læner sig op af ASME B31.12 standarden for brint i rørledninger, men der findes ikke standarder for test af ventiler til brug for brint.

Derfor har vi i samarbejde med FORCE Technology udviklet specialtests, der simulerer langtidspåvirkning af brint. FORCE Technology har specialiseret viden på området og har adgang til testfaciliteter etableret i samarbejde med Dansk Gasteknisk Center, DGC. Det kræver store sikkerhedsforanstaltninger at teste med brint, da det er meget brændbart, og ydermere skal ventilerne testes under tryk.

Vi har udviklet to omfattende tests. En funktionstest, der simulerer hele levetiden, og en sprængtest, der udsætter ventilerne for en trykpåvirkning, der øges indtil brud. Du kan læse meget mere om de to tests i rapporten her, som er udfærdiget af FORCE Technology: Full scale hydrogen testing of AVK gate valves series 06 and series 46 (engelsk)

AVK-ventiler kan modstå påvirkningen af brint

Testresultaterne viser, at AVK-ventiler kan holde til brintpåvirkning og dermed kan anvendes som komponenter i gasledningsnet, der anvendes til transport af brint.

AVK er den første virksomhed i Danmark, der får testet ventiler til brint. Ved at gå forrest og være med til at udvikle tests inden for området, vil vi stå bedre rustet til at servicere vores kunder og deres behov i forbindelse med den grønne omstilling og de fremstormende Power-to-X teknologier.

Power-to-X

Power-to-X er en betegnelse for en proces, hvor grøn elektricitet fra vind, sol eller vand omdannes til noget andet (X) som fx brint. Brint kan enten lagres til senere anvendelse som direkte energikilde eller forarbejdes yderligere til andre brændstoffer til forskellige formål som transport og industri.

FORCE Technology

FORCE Technology er en teknologisk rådgivnings- og servicevirksomhed, der arbejder for at skabe positiv teknologisk forandring og gøre verden mere bæredygtig og sikker. Virksomheden har en infrastruktur af faciliteter til test af produkter, strukturer, komponenter og materialer, samt en lang række unikke laboratorier.

Video

Introduktion til AVK

Tag med på vores fabriksrundtur og få en introduktion til AVK International og vores tilgang til produktion af højkvalitetsprodukter til gasdistribution.

Video

Test af AVK-ventiler til brug for brint

Grøn energi spiller en vigtig rolle inden for fremtidens energiforsyning, og med Power-to-X teknologiernes fremmarch får bl.a. brint stor betydning som energikilde. Vi har derfor testet vores ventiler til gas for holdbarhed ved langvarig påvirkning af brint.
Vi bruger cookies til at forbedre hjemmesiden og give dig den bedste brugeroplevelse. Ved at besøge vores hjemmeside giver du samtykke til, at vi bruger cookies som beskrevet i vores privatlivspolitik.