Brandhaner med bevægelsessensorer

AVK har sammen med Skanderborg Forsyningsvirksomhed A/S implementeret nye bevægelsessensorer i AVK's serie 09-brandhaner, som registrerer brugen af brandhaner i Skanderborg.

AVK har sammen med Skanderborg Forsyningsvirksomhed udviklet en intelligent brandhane. Udviklingsprojektet blev igangsat, fordi Skanderborg Forsyningsvirksomhed igennem en længere periode havde haft mistanke om misbrug af kommunens brandhaner. Derudover var de yderst bekymrede for den uautoriserede brug af brandhanerne, der giver en øget risiko for forurening af drikkevandet.  For AVK handler det om at udvikle intelligente løsninger, der kan bidrage til at reducere både vandspild og energiforbruget til pumpning af vand, og det er det første skridt i udviklingen af nye Internet of Things-løsninger i vandsektoren.

Desværre havde Skanderborg Forsyningsvirksomhed ikke konkrete beviser eller et system, der kunne af- eller bekræfte mistanken. Derfor kontaktede de AVK med ønske om en intelligent applikation, der kan give Skanderborg Forsyningsvirksomhed besked, når brandhanerne er i brug. Applikationen skulle opfylde følgende krav: Den skulle være mulig at eftermontere, være batteridrevet, usynlig, når dækslet er lukket og kunne kommunikere via Sigfox-protokol (radiokommunikation).

Smart Water-løsning udviklet af AC.MO

Hele udviklingsarbejdet blev varetaget af AC.MO, den italienske virksomhed som AVK købte sidste år, da de har specialiseret sig i netop udvikling af applikationer som denne. AC.MO løste udfordringen ved at montere en bevægelsessensor, også kaldet et accelerometer, i dækslet på brandhanen. 

Sensoren fungerer på den måde, at den sender en notifikation over Sigfox-netværket, når der er bevægelse i et dæksel. Det er et såkaldt LPWA - low power wide area-netværk, som er specielt udviklet til transmission af små datapakker fra eksempelvis sensorer. Notifikationen ender i et interface, hvor Skanderborg Forsyningsvirksomhed har overblik over brugen af brandhanerne. Herfra kan de sende data videre til eksempelvis beredskabet, der ejer og typisk servicerer brandhanerne, eller til kommunen, som har ansvaret for vandet. Sensoren måler altså ikke mængden af vand, der tages fra brandhanen, men udelukkende om låget bevæger sig.

Løsningen er monteret i brandhanedækslet og inkluderer et integreret batteri med 10 års levetid, en antenne og et accelerometer.

En løsning – flere formål

Sensoren åbner op for mange forskellige brugsmuligheder for Skanderborg Forsyningsvirksomhed. Udover at hjælpe med at opdage snyd og uautoriseret adgang er det også et værktøj til at hjælpe brandberedskabet med at vedligeholde brandhanerne. Skanderborg Forsyningsvirksomhed har nu mulighed for at informere brandberedskabet om, hvor ofte en brandhane er blevet anvendt, og den information kan bruges til at planlægge deres vedligeholdelse af brandhanerne.

Testfase på ti brandhaner

Første fase af projektet er en testfase med ti prototyper i Skanderborg. Skanderborg Forsyningsvirksomhed har i alt omkring 120-130 brandhaner i deres forsyningsområde, som de gerne vil have sensorer på.

Når AVK og Skanderborg Forsyningsvirksomhed udvikler sensorer til brandhanerne, er det også for at blive klogere på, hvad man kan opnå ved at koble sensorer på forskellige komponenter i vandforsyningen. AVK vil være med helt fremme, når Internet of Things for alvor indtager vandsektoren. På den måde går vi også forrest i kampen for en bedre udnyttelse af verdens vandressourcer og bedre bekæmpelse af vandforurening.

Fakta om Skanderborg Forsyningsvirksomhed A/S

Skanderborg Forsyningsvirksomhed er hovedforsyner af vand i Skanderborg, der har ca. 62.000 indbyggere. Virksomheden står for drift og anlæg af den tidligere offentlige vandforsyning og spildevandsbehandling i Skanderborg Kommune og er 100 % ejet af Skanderborg Kommune. De leverer bl.a. drikkevand til kunder i Skanderborg, Vrold, Stilling, Gram og Herskind-Skivholme-området, hvilket foregår fra fem vandværker og igennem 226 km hovedledninger.

Hvad er Smart Water og Internet of Things

SMART WATER
Et Smart Water-netværk er et fuldt integreret sæt af digitale produkter, løsninger og systemer, der gør det muligt for vandværker at:

  • Fjernovervåge og diagnosticere problemer
  • Prioritere og styre vedligeholdelse
  • Fjernstyre og optimere netværk ved hjælp af data-drevet indsigt
  • Give kunderne de informationer, de har brug for at vide om deres vandforbrugsmønstre
INTERNET OF THINGS
Internet of things kan defineres som ”et netværk af elektroniske enheder, som er i stand til at indsamle og dele data via sensorer”. Konkret bliver den indsamlede data omsat til nuanceret viden om specifikke målgrupper gennem grundig analyse. Formålet er herefter at bruge alle indsamlede data til at hjælpe og udvikle blandt andet sundhedsvæsen, trafik og infrastruktur, industri, kommunikation og den generelle dagligdag.

Download brochure

Brandhaner og tilbehør

Se vores brandhaner, ventiler og tilbehør til brandbekæmpelse
Vi bruger cookies til at forbedre hjemmesiden og give dig den bedste brugeroplevelse. Ved at besøge vores hjemmeside giver du samtykke til, at vi bruger cookies som beskrevet i vores privatlivspolitik.