Sådan vælger du den rette ventil til vandforsyning

Ventiler er designet til at kontrollere et væske- eller gas-flow i både inden- og udendørs rørsystemer. Der er dog meget forskellige krav til de forskellige systemer, og derfor findes ventiler også i mange ulige typer og med meget forskellige funktioner, så de kan tilpasses enhver applikation.

Så hvordan vælger du så den rette ventil, så du får mest værdi og de bedste funktioner?

Det er yderst vigtigt, at du vælger den rette ventil til din applikation, så du ikke behøver at udskifte den før om lang tid, og der er mange ting, du skal overveje, når du skal vælge ventil – ikke kun omkring funktionalitet, men også omkring pris og serviceinterval for ventilen. Herunder finder du fem skridt til at finde den rigtige ventil til netop dit næste projekt, og du kan downloade hele guidelinen i PDF-udgave for flere detaljer.

1.Hovedfunktionalitet

Først og fremmest skal du tænke på, hvad ventilen skal bruges til. Hvad er formålet? Skal den forhindre tilbageløb, regulere flowet eller trykket, eller skal den fungere som en lukke-ventil? Ved at udspecificere de nøjagtige krav til det system, som ventilen skal installeres i, kan du sammenligne principper og hovedfunktionaliteter ved de forskellige ventiler ved hjælp af guiden nedenfor. Her finder du information om de mest populære typer ventiler som skydeventiler, butterflyventiler, kontraventiler, reguleringsventiler og kuglekontraventiler samt brandhaner.

2.Materialer og karakteristika

Kvaliteten af skyderen, spindlen og coatingen er de vigtigste parametre når det kommer til ventilens levetid. Derfor bør du overveje, hvilket materiale komponenterne skal være lavet af samt hvor modstandsdygtige de er overfor eksempelvis korrosion, porøsitet og deres dannelse af biofilm. I guiden nedenfor vil du få en introduktion til de mest anvendte materialer indenfor ventil-produktion samt hvilke parametre, du skal være opmærksom på i denne forbindelse.

3.Tab af tryk

Det er vigtigt, især i vandsystemer, at ventilen danner et så lavt tryktab som muligt – og allerhelst intet tryktab overhovedet. Tryktab er helt enkelt tab af energi, der skal bruges til at pumpe vandet, så ethvert tryktab betyder, at du skal bruge mere energi. Læs mere om tryk, optimale temperaturer, vandslag og sikkerhed på arbejdspladsen i guiden for valg af ventiler til vandsystemet.

4.Samlede ejeromkostninger (Total Cost of Ownership – TCO)

Når du skal overveje, hvad en ventil kommer til at koste dig på lang sigt, er det vigtigt at fokusere ikke kun på selve indkøbsprisen, men også på de samlede omkostninger over længere tid (TCO). TCO er de totale omkostninger fra du køber en vare til den bliver smidt ud/kasseret, og alt derimellem – installation, drift og vedligehold. Læs mere om TCO i guiden.

5.Størrelse og specifikationer

At vælge hvilken størrelse ventil, du skal bruge, er det måske vigtigste skridt i overvejelses-processen. Derudover bør du også tænke på temperatur, flow og tryk, og du bør undersøge, hvorvidt der er specifikke krav eller forbehold i det område, ventilen skal bruges. Det kan være lovgivning omkring designstandarder, tests, godkendelser eller certificering i forhold til den valgte ventil mm.

Har du brug for mere information?

Download nedenstående, komplette guide (PDF) for at sikre, at du overvejer alle aspekter i valget af ventil til dit næste projekt.

Vi bruger cookies til at forbedre hjemmesiden og give dig den bedste brugeroplevelse. Ved at besøge vores hjemmeside giver du samtykke til, at vi bruger cookies som beskrevet i vores privatlivspolitik.